---

Crème Brûlée

---

Fransk æbletærte med creme

finalDette er en rigtig fransk klassikker: Tarte aux Pommes. 

Æbletærter findes i rigtig mange varianter, men denne her er blandt vores favoritter. Den har ud over æblerne en lækker vaniljecreme og kanel.

Sådan gør du

De angivne mængder rækker til et stort tærtefad på 30-40 cm i diameter eller en lille bradepande. Start med at blande mørdejen til tærtebunden.

500 g hvedemel
250 g blød smør
200 g sukker
1 teske salt
2 hele æg
ca. 1 dl. vand 

Rør mel, smør, sukker og salt sammen - gerne i en food-processor. Kom først æg og derefter vand i lidt ad gangen til dejen samler sig og bliver fast. Stil dejen i køleskabet i en halv time. Rul dejen ud og læg den i en smurt tærteform eller en smurt bageplade. Prik små huller i dejen med en gaffel, og lad den derefter stå koldt i en time. 

Creme

Vaniljecremen kan man variere i mængde efter smag og behag. Den mængde der er vist her, giver et jævnt tyndt lag. Brug:

½ liter fløde
3 æg
200 gram sukker
Korn fra 1 vaniljestang
2 spsk maizena

Hæld maizena op i en gryde. Hæld lidt fløde i, og rør alle klumperne i maizenaen væk. Kom æggene og resten af ingredienserne i. Varm op og rør godt rundt indtil der opstår en cremet konsistens. Denne creme er en rigtig kagecreme som kan tåle varmen under bagning. Det kan den fordi der er majsmel (maizena) i.

skraeller1Æbler

Tag 5-6 store (gerne søde) æbler. Skræl dem, tag kærnehuset ud og skær dem i tynde ensartede skiver. Hver skive skal være omkring 3 mm tyk. Æbleringene deles på midten så det bliver "både" (se foto). Det er lidt af et arbejde at skrælle og skære æblerne, og i frankrig bruger man typisk en æbleskrællemaskine som den du ser på billedet her (og som du i øvrigt kan købe hos Crème Brûlée). Den skræller, fjerner kærnehus og skivedeler æblet på en gang, og hvert æble er færdigskåret på under 10 sekunder. 

cut1Tærten bliver til

Fordel kagecremen i et jævnt lag over tærtedejen. Læg de tynde æble halvskiver oven på. I et tærtefad kan du bruge et mønster som f.eks. følger kanten udefra i en cirkel mod midten. På en bageplade er den typiske franske måde at lægge æblerne i lange lige rækker.

Bland et par spiseskefulde kanel med lige så meget sukker - helst groft rørsukker - og drys det i et pænt lag ud over æblerne.

Bages i 40 minutter ved 180 grader til tærtebund og æbler er pænt gyldne, og kaneltoppen ikke længere ser "støvet" ud. 

dekorerEkstra pynt

I Frankrig ser man ofte æbletærte overtrukket med gelé eller marmelade. Det kan bruges oven på eller i stedet for kaneldrysset. Brug f.eks. en af de lækre marmelader fra Nicolas Vahé og fordel et tyndt lag over tærten mens den endnu er lun. Det giver en meget lækker smag, og ser godt ud.

Tærten serveres let lun eller kold.  

olivenv


Crème Brûlée Aps.  -  Ravnsbjergvej 7  -  3400 Hillerød
Tlf 51 95 77 89
Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

oliven

 kor2

© Crème Brûlée & Bentivi Photography Aps. 2014